Rasmus Rohde

er født i Trondheim 26. september 1975, og arbeider som musiker, tekstforfatter, komponist og dramatiker. Han har studert musikk og historie, og er utdannet manusforfatter fra Den Norske Filmskolen på Lillehammer.

rasmus 1986

Rasmus startet på Trøndelag Teater i 1986 som musiker og skuespiller i ”Herberget Sannheten” av Hans Rotmo og i 1991 fikk han Adresseavisens pris til unge talenter.

Senere har Rasmus spilt med mange supre musikere, som f.eks. Jovan Pavlovic, Erlend Smalås og Carl Haakon Waadeland i ”Verdens Beste Band”. Men også med artister som: Carola, Arja Saijonmaa, Gøran Fristorp, Bjarne Brøndboe, Nik Kershaw, LaGaylia, Jan Teigen, Jan Eggum, Halvdan Sivertsen, Øyvind Elgenes, Helene Bøksle, Bertine Zetlitz, samt vært solist med Kringkastingsorkesteret, Trondheim Symfoniorkester og Trondheimssolistene.

På 90-tallet spilte han i det trønderske Piazolla-bandet “Tango Concertino”, med bl.a. pianist og joiker Frode Fjelheim. Bandet ga ut to cd,er, turnerte i Skandinavia, samt opptrådte på riksdekkende televisjon i både Norge, Sverige og Finland.

Rasmus har skrevet musikk til ulike band, orkester og teateroppsetninger, 4 sesonger av NRK Supers tv-serie ”KOSINUS”, og gitt ut 4 cd,er med Rasmus og Verdens Beste Band. (se egne sider)

Adressa Pris 1992

Adressa Pris 1992

I 1997 lagde han musikk og spilte i Trøndelag Teaters oppsetning av ”Skjønnhetsdronninga” av Martin McDonaugh. Forestillingen fikk HEDDA-prisen for både ”Beste forestilling” og ”Beste regi”.

Rasmus har også skrevet dramatikk og musikkdramatikk.

Monologen ”Det finnes ikke ray ban briller i himmelen” hadde premiere på Teater Ibsen i 1998, og ble senere spilt på Det Norske Teater og Det Åpne Teater i Oslo.

Råneoperaeren ”Ormstunge”– en rockemusikal basert på islandssagaen om Gunnlaug Ormstunge hadde premiere på Verdal i 2005, og foregikk utendørs på en bensinstasjon.

Eplene“Eplene i messehagen” hadde urpremiere i 2008 etter initiativ fra skuespiller Evy Kasseth Røsten. Stykket omhandler klassemotsetningene i det lille gruvesamfunnet Malm i Nord Trøndelag på 60-tallet. Stykket blir satt opp annethvert år utenfor gruvetårnet på Malm.

 

 

 

 

Rasmus Åge“Kongen av Luftslott” – skrevet i samarbeid med Åge Aleksendersen. Forestillingen handler om rockemiljøet i Namsos i 1968, og hadde urpremiere i Namsos kulturhus 2012.

“Puppan te pappa” – verdens beste musikal – handler om Sylfrekke Vibeke og pappaen hennes Martin, og flere av figurene fra R&VBB sangunivers dukker opp i handlingen. Stykket hadde urpremiere på Trøndelag Teaters hovescene november 2014.

 

Priser og stipend

  • Adresseavisens pris til unge talenter 1991
  • Etableringsstipend for dramatikere 2003
  • Trondheim kommunes kulturstipend 2005
  • Statens arbeidsstipend 2009
  • Spellemannspris i 2007 og 2010 (med Verdens Beste Band)
  • Fylkeskunster i Sør-Trøndelag Fylke 2011
  • Selskabet for Trondhjems Bys Vels pris 2012
  • Trondheim kommunes kulturpris 2014
Trondheim kommune kulturpris 2014

Trondheim kommune kulturpris 2014